12 Kasım 2013 Salı

İşitme Cihazı Önerileri

www.isitsel.com 'a Geri Dön<<<
Satın alacağınız işitme cihazını araştırma önerileri

Uzman kbb hekimi ve odyolog tarafından işitme cihazı kullanmanız önerildiyse, mutlaka hangi tür ve tipte , hangi teknoloji düzeyinde ve özelliklerde olması gerektiğini en başından öğrenmelisiniz.
İşitme kaybınız ve mevcut durumunuz hakkında KBB hekiminiz ve odyoloğunuz dan , öğrenebildiğiniz kadar durumunuza ve işitme kaybınıza özel olan temel bilgileri dinleyin sorun öğrenin .Çünkü bu bilgiler işitme cihazı firmalarına gittiğinizde karşınıza çıkacak farklı farklı yorumları daha iyi anlamanızı sağlayacaktır . Ayrıca bu temel ve önemli bilgiler doğru seçim yapmanızı da kolaylaştıracaktır.

İşitme cihazını almadan önce mutlaka deneyin; ancak burada bilmeniz gereken birkaç önemli nokta var. İşitme cihazlarını sessiz bir ortamda deneyimleyerek birkaç saat içerisinde tam anlamıyla hangisinin size en uygun olduğunu anlamanız neredeyse imkansızdır.
Peki ne yapabilirsiniz.?
Şöyle ki işitme cihazı, zaman içinde uyum sağlanan ve işitme cihazı uzmanı tarafından belli aralıklarla , yapılacak doğru müdahalelerle performansı arttırılan bir yardımcı araçtır. Dolayısıyla kısa sürede karar verebilmek için işitme cihazını ne amaçla kullanacağımızı düşünerek işe başlamalıyız..
İşitme cihazlarının iki ana amacı vardır
  Birincisi bulunduğunuz zaman dilimi içerisinde mevcut eksikliğinizi ortadan kaldırmak, yani duymadığınız sesleri rahatsız olmadan duyabilir hale getirerek sesleri birbirinden ayırt etmenizi sağlamak ,bu sayede konuşmaları da anlayabilmenize yardımcı olmak.
 
  İkincisi aslında daha da önemlisi,, uzun süreler boyunca işitme kaybınız ilerlese bile işitme cihazınızın yardımıyla sözel iletişim becerisini sağlam ve aktif tutmak ve korumak

bu ikinci amacın sağlanabilmesi için aldığınız işitme cihazını düzenli olarak tüm gün boyu kullanmanız ve onu bir parçanız olarak benimsemeniz gerekir.

Hangi modeli seçeceğinize gelince; aynı ortamda eşit şartlarda farklı farklı iki yada üç modeli denemelisiniz .
işitme cihazının hangisinin iyi olduğunu şöyle anlayabilirsiniz ortam sessiz iken karşılıklı ve arkadan söylenen kelimeleri ne oranda anladığınıza dikkat etmelisiniz yine aynı şekilde ortamda orta düzeyde bir gürültü varken (örneğin restoran yada market gürültüsü gibi) bu ortamda hangi modelde, arka plan gürültüsünden rahatsız olmadan normal sevideki( 60-65dB) konuşmaları yüz yüze ve yüz yüze olmadan anlayabiliyorsanız o modeli seçmelisiniz.
Çünkü tüm işitme cihazlarının bütün teknolojik özelliklerinin amacı kullanıcının her ses ortamında (trafik ,pazar yeri ev , iş yeri,sinema,konser ,alışveriş merkezi vb...) sözel iletişimin sağlıklı bir şekikde kurulabilmesini sağlamaktır...

Özetle;
1 . En az üç farklı işitme cihazı merkezinde işitme cihazını denemeli oradaki yetkili işitme cihazı uygulayıcılarının ( genellikle odyometri teknikerleri bu görevi yaparlar) öneri ve görüşlerini almalısınız..

2 . Firmada, işitme cihazını size veya yakınınıza uygulayacak kişinin bu konuda yetkili ve uzman personel olup olmadığını sorgulayınız..

3. İşitme cihazıyla sesleri rahatsız olmadan tanımlayabiliyor musunuz? örn kuş sesi ,zil sesi , su sesi vb.. bunları birbirinden ayırabiliyor musunuz ?

4. Karşılıklı ve yüz yüze pozisyonda olmadan , yani yandan veya arkanızdan söylenen kelimeleri , günlük konuşmları hangi işitme cihazı modelinde daha net ve doğal anlayabiliyorsanız o işitme cihazını tercih edin.

5 . Eğer mümkünse İşitme Merkezinde test amaçlı bir televizyon varsa televizyonu hangi seviyede dinliyorsunuz ve ne kadar anlayabiliyorsunuz deneyebilirsiniz .
Ancak unutulmamalıdır ki üç aylık bir kullanımdan sonra televizyon veya telefondaki konuşmaları daha rahat anlayabilirsiniz .
Televizyon deneyiminiz işitme cihazı seçiminde ana belirleyici olmamalıdır.

6 . İşitme cihazı merkezinin size periyodik olarak kontrol programı uygulayıp uygulamayacağını sorun '' ne zaman sorununuz olursa gelebilirsiniz '' cümlesi doğru bir rehabilitasyon sürecini sağlamaz . işitme cihazı düzenli olarak kullanıldığında sizde oluşacak değişim ve gelişmelere bağlı olarak belli periyotlarla işitme cihazının ayarlanması gereklidir
( Bu ilk yıl içerisinde işitme cihazı alımından itibaren 15 gün üç ay altı ay ve bir yıl olmak üzere yılda 4 defa yapılmalıdır.) daha sonra 6 aylık veya işitme cihazı kullanıcısının yaşına bağlı olarak 1 yıllık süreçlerde kontrol yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder